Перша допомога при дорожньо-транспортній пригоді

/Files/images/2017/oktyabr/20171120_135754.jpg /Files/images/2017/oktyabr/20171120_135210.jpg

Знання правил подання першої медичної допомоги необхідні всім учасникам дорожнього руху. Вони потрібні для того, щоб розпочати на перший погляд прості, але в той же час дуже необхідні і негайні заходи щодо порятунку людини на місці дорожньо – транспортної пригоди. Від умінь людини, яка подає допомогу, нерідко залежить життя потерпілого.

При дорожньо – транспортних пригодах постраждалими можуть бути як пасажир, водій так і пішохід.

Травми, усередині автомобіля, виникають при зіткненні автомобілів, перевертанні їх, при з'їзді автомобіля з автодороги в кювет. Водій і пасажири отримують травми в результаті удару о стінки салону, лобове скло, кермо, а також внаслідок удару о зруйновані частини автомобіля. Якщо водій і пасажири користувалися ременями безпеки й підголівниками, то їх ушкодження будуть більш легкими.

Послідовність дій подання першої медичної допомоги при дорожньо транспортних пригодах.

Методика подання першої допомоги людині, яка потрапила в небезпеку не вимагає глибоких медичних знань. Вона розрахована на вміння виконувати елементарні прийоми і дії в суворо певній послідовності:

1. Витягніть потерпілого з автомобіля.

2. Установіть – живий він чи мертвий.

3. Відновіть його дихання й кровообіг.

4. Зупиніть кровотечу, обробіть рану та накладіть пов'язку

5. Транспортуйте потерпілого в лікувальний заклад.

Рятуючи життя людині, пам'ятайте, що все вирішують секунди, тому Ваші вмілі дії набувають особливого сенсу.

Розуміючи, що спереду відбулася дорожньо – транспортна пригода, треба зупинитися на безпечній відстані від місця ДТП з'їхавши як можна правіше на проїзну частину або навіть заїхавши на тротуар для того, щоб дати вільний проїзд автомобілям швидкої медичної допомоги й аварійно – рятувальної служби.

Подивіться, де перебуває потерпілий? Чи не знаходиться він на проїзній частині? У такому випадку є небезпека наїзду на нього і одержання ним додаткових травм. Зрушувати його дозволяється тільки у випадку небезпеки, що загрожує, дотримуючись максимальної обережності з огляду на можливі травми хребта. Визначте, чи може потерпілий сприймати мову?. Осіб, які втратили свідомість, покладіть в стійке положення.

Реанімація при зупинці дихання

Для проведення штучного дихання методом ” із рота в рот” або “із рота в ніс”, потерпілого треба покласти спиною на тверду плоску поверхню. Під лопатки підкласти згорнуту валиком ковдру, щоб забезпечити закидання голови. Вивести уперед нижню щелепу, перевірити стан ротової порожнини: чи немає в ній блювотних мас, крові, сторонніх предметів, зубних протезів. Накинути на ротовий отвір постраждалого хустку або серветку, затиснути йому ніс, зробити глибокий вдих, потіх захопити своїми губами губи потерпілого та виконати повільний видих. Якщо грудна клітка потерпілого піднімається, то все виконано правильно. Частота надувань повинна становити 10 – 12 разів на хвилину. Це важка робота, тому через 2-3 хвилини попросіть себе замінити.

Забиті місця.

При сильному ударі може утворюватися гематома (крововилив). Велика гематома викликає біль, утворюється набряк, ущільнення ушкодженої кінцівки, порушення руху в ній., Сильний удар може викликати відшарування шкіри, а стискування м'яких тканин гематомою сприяє розвитку некрозу (відмирання м'яких тканин). Нерідко гематома може нагноюватися, це супроводжується погіршенням стану, підвищенням температури, ознобом.

Надання першої допомоги.

До забитого місця треба прикласти холод ( серветку змочену холодною водою, пузир з льодом). Надавити на забите місце, щоб обмежити підшкірну кровотечу. Наявні садна промити перекисом водню й обробити зеленкою. При важких забитих місцях забезпечити спокій ушкодженій кінцівці та доставити потерпілого до лікувального закладу

Ушкодження грудної клітки і живота.

Травми грудної клітки супроводжуються розривами легеневої тканини і діафрагми, скупченням повітря і крові в плевральній порожнині, забиттям серця.

При підозрі на травму органів грудної клітки необхідно додати потерпілому положення напівсидячи, забезпечити прохідність верхніх дихальних шляхів і в такому положенні транспортувати в лікарню.

При травмі живота можуть виникнути збійні місця і розриви внутрішніх органів, внутрішня кровотеча і розвиток шоку. При даних травмах потерпілий перебуває у важкому стані.Це визначається посинінням губів, вираженій блідості обличчя, по шкірі, яка стає липкою та холодною. Язик при цьому сухий, обкладений, дихання поверхневе, пульс частішає, слабшає, а іноді не визначається.

Таких потерпілих транспортують дбайливо в положенні лежачи на спині, з піднятою верхньою частиною тулуба і зігнутими в колінах ногами.

Черепно – мозкові травми

Внаслідок цих травм у потерпілих з'являється нудота, блювання, запаморочення, головний біль, втрата пам'яті та свідомості, уповільнення пульсу. При забитому місці і тиску мозку порушується мова., чутливість рук кінцівок.

Подання першої допомоги.

Потерпілому створюють спокій, поклавши його на горизонтальну поверхню, до голови прикладають пузир з льодом або тканину, змочену холодною водою. Для заспокоєння можна дати 15 – 20 крапель настійки валеріани. Транспортувати потерпілого необхідно в положенні лежачи на спині, підклавши під голову валик, зроблений з підручних засобів для попередження струсів голови.

Якщо потерпілий перебуває в несвідомому стані, транспортування здійснюється лежачи на боці. Це попереджає розвиток асфіксії від западання язика.

Кiлькiсть переглядiв: 92

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.